Tavasszal somfa lennék
talpig aranyban állva,
biztatón mosolyognék
a zsendülő világra.
Nyáron eperfa lennék,
tágas udvaron állnék,
aki alám ül, annak
jól fogna egy kis árnyék.
Ősszel almafa lennék,
piros almákat termő,
nem is csak egyetlen fa,
hanem almafa-erdő.
Ilyenkor télen aztán
gyertyán vagy fenyő lennék,
hogy aki fázik, égő
tüzemnél melegedjék.
( meghalgathatod:http://www.youtube.com/watch?v=s8zF0-sL1bI)
( gyermekkorom legkedveltebb erdei csemegéje )
Manapság a kertekben és a közparkokban főként díszcserjének ültetik. Pedig a som igen értékes gyümölcsöt is terem, amelyből - különösen vadas húsok mellé való - kiváló lekvár készíthető.Korábban a házikertekben gyakori növény volt, ma már háttérbe szorult.A sombokor alig igényel gondozást, legfeljebb idősebb korában ritkítást.A som a középhegységek növénye, nálunk mindenütt az erdőszéleken lelhető fel, mert a napos helyet kedveli, árnyékban nem terem gyümölcsöt.
A szokványos sombokrokon kívül igen sok, nagy gyümölcsű típusa is van.
A húsos som (Cornus mas), a somfélék (Cornaceae) családjába tartozó, egész Európában, így a Kárpát-medencében is elterjedt, 3-7 m magasra növő cserje. Még a lombosodást megelőzően nyíló sárga virágai nem csak a tavasz első hírnökei, hanem dísze is a kertnek. Gyümölcsei leginkább 1,5 - 3 cm nagyságúak lehetnek, hosszúkás szilvára emlékeztető, általában élénkpiros, savanykás, pikáns ízű. A gyümölcshúsán belül csontmagot találunk.
Termesztése Lengyelországban, Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában jelentősebb. Forma és színgazdag gyümölcsű (kerek, ovális, elliptikus, körte, bordó, viola, sárga, fehér, csíkos). Nagy gyümölcsű fajtái a szlovák Devin és Titus, valamint az osztrák Jolico.Sárga gyümölcsű: Cornus mas 'Fructu flavo'.'Variegata
Piros héjú, tojásdad, hosszúkás, csonthéjas magot tartalmazó gyümölcse éretten kellemes ízű és szépen díszítő, melyek nemcsak forma-, hanem színgazdag gyümölcsűek (kerek, ovális, elliptikus, körte, bordó, viola, sárga, fehér, csíkos). Fája igénytelen, tősarjairól bárhova telepíthető, a téli hideget is jól tűri. Átellenes állású levelei ép szélűek, hosszan elkeskenyedő csúcsúak, a virága sárga szinű.
A sombokor alig igényel gondozást, legfeljebb idősebb korában ritkítást.A som a középhegységek növénye, nálunk mindenütt az erdőszéleken lelhető fel, mert a napos helyet kedveli, árnyékban nem terem gyümölcsöt.
A szokványos sombokrokon kívül igen sok, nagy gyümölcsű típusa is van. A Sió-csatorna alsó folyásánál voltak olyan öreg szőlők szélére ültetett idős somfák, amelyek szilva nagyságú gyümölcsöt termettek. Zsennyén (Vas megyében) az alkotóház kertjében 7 m magas, 12 m koronaátmérőjű és 330 cm törzskörméretű somfa ontja a termését.Piros héjú, tojásdad, hosszúkás, csonthéjas maggal bélelt gyümölcse éretten kellemes ízű és szépen díszítő.
Aki talál egy kiemelkedően nagy gyümölcsű sombokrot, az tősarjról szaporíthatja. Magról is felnevelhető, de a magját egy évig rétegezni kell, mert igen nehezen csírázik.
A Buda-i hegyekben is őshonos.Ugyanakkor Erdélyben is nagyon ismert,sürjen előforduló vadon élő növény.Legnagyobb számban a Csallóközben, a szatmári, somogyi, zalai, baranyai és erdélyi területeken fordul elő.
Termesztése Lengyelországban, Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában jelentősebb. Forma és színgazdag gyümölcsű (kerek, ovális, elliptikus, körte, bordó, viola, sárga, fehér, csíkos). Nagy gyümölcsű fajtái a szlovák Devin és Titus, valamint az osztrák Jolico.Sárga gyümölcsű: Cornus mas 'Fructu flavo'.'Variegata
Császlói som
Császló belterületén, a "Rácz-kert" nevű gyümölcsösben áll Európa valószínűleg legidősebb sombokra. A 7 méter magas, 1,5 méteres törzsű som korát 400-450 esztendőre becsülik, ezzel a korral az egyik legidősebb fa - vagy inkább óriási bokor - Magyarországon. (A csúcstartó a hédervári Árpád fa, egy kocsányos tölgy, aminek a korát 700 évre feltételezik.) Hatalmas, lapított gömb alakú koronájának alsó ágai a földre hajlanak. A császlóiak még ma is palotakertaljai dűlőnek hívják azt a területet ahol áll, lehetséges, hogy a sombokor egy elpusztult kastély vagy kúria kertjének mementója. A fa környezete az elmúlt időkig meglehetősen elhanyagolt volt, most némileg rendezettebb képet fest. Érdemes ősszel meglátogatni, mert ilyenkor jóízűt lehet falatozni nagyméretű, vörös bogyóiból. A fa egyébként a Túr mellékére kalauzoló túraútvonal kiindulópontja is. 1989 óta védett.
Cornus mas 'Őszi Tűz' (Áll. elism. 2002, nemesítő.: Schmidt Gábor)Dr Schmidt Gábor tanszékvezető (Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék, Budapesti Corvinus Egyetem) és dr. Sipos Béla egyetemi docens (Gyümölcstermő Növények Tanszék) kémiai vizsgálatokat végzett hazai húsos som (Cornus mas) fajtákon a beltartalmi értékek (szárazanyag-, ásványianyag-, vas- és cink-tartalom) vizsgálatára tekintettel. Az organoleptikus vizsgálatokkal a fajtákat és vadontermő populációkat sorrendbe állították. A Széchényi Terv támogatásával megvalósuló kutatás eredményeként a legkedvezőbb hús-mag arányt az "Őszi Tűz" somfajtánál tapasztalták (vizsgálták a Jolico, Őszi Tűz, Császlói és egyéb vad típusokat) Az Őszi Tűz régi, népi szelekció, termése körte alakú, ízletes, 2,2-2,8 cm hosszú, bokra bőtermő.http://disznoveny.uni-corvinus.hu/uploads/RTEmagicC_cornus-mas-oszi.jpg.jpgA 'Jolico' osztrák szelekció. Kétszer akkora a termése, mint a rendes somnak, és közben feleakkora a magja. Ettől eltekintve mindenben olyan, mint az alapfaj. Feltétlenül kell mellé viszont egy másik som porzónak. Erre az alapfajt szokás használni.
http://www.eggert-baumschulen.de/cojufru.jpg
http://www.oő-gaertner.at/image.php?image=16
( (forrás:http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/som.html)
Lekvár, szörp, dzsem, kompót,bor,szósz készíthető belőle.
.Az éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan már az ókor óta szokás sós vagy ecetes vízben köménymaggal eltenni. Borecetben elrakva a kapribogyót helyettesítheti.
Savanyítani is szokták, és vadhúsból készült ételekhez tálalják.
Pálinka is főzhető belőle.
Aszalványként a téli hónapokban kitűnő C-vitamin forrás.
Kemény, rugalmas fájából kitűnő szerszámnyelet lehet készíteni.
Más ehető somok:
japán som - Cornus officinalis (shanzhuyu, savanykás hegyi datolya)
csillag som - Cornus kousa
Porlock som - Cornus `Porlock` (Cornus capitata x Cornus kousa)
kanadai som - Cornus canadensi
Mivel C-vitamin tartalma 200 mg/100g körül van és karotinban is nagyon gazdag,sok minden készithető belőle és felhasználható a mindennapi étkezésben.