Ezt a piros bogyót,azaz a hecsedlit, a vadrózsa (Rosa canina) bokrairól gyűjthetük össze.
Népielnevezése:vadrózsa,japánrózsa,seggvakaró,csitkenye,
petymeg,ebcsipke
A bokrot nevezik még: ebrózsának, kutyarózsának, csipkefának, istenátkoztafának
"Láttál-e már valaha
Csipkebokor rózsát,
Csipkebokor rózsa közt
Két szál majorannát?"
(- ki ne ismerné a régi magyar népdal szövegét..)
A növény bemutatása:
Az ókorban is nagyra becsülték, de nemcsak ínyencségként, hanem a sorvadásos betegségek hatásos gyógyszereként is. Több C-vitamint tartalmaz, mint bármely más vad vagy kerti gyümölcs, valamint bármelyik főzeléknövény.
A C-vitamint szervezetünk számára nélkülözhetetlen, hiánya legyengülést, betegségekkel szembeni fogékonyságot és skorbutot okoz. Járványok idején -különösen influenza ellen - a szervezet ellenállóképességét C-vitamin fogyasztásával eredményesen fokozhatjuk.
Nemcsak erősítő, üdítő és élvezeti célokat szolgál a csipkebogyó, hanem hatásos gyógyszer vese- és hólyagproblémák estén is. Említik még jó hatását magas vérnyomás, bélhurut, hörghurut, epe- és májzavarok esetében is.
Perzsiából származó növény.Erdőszéleken, cserjésekben gyakran találkozhatunk vele. Tavasszal fehér, de rózsaszínnel bemosott virágaival, ősszel áltermésének égőpiros színével hívja fel magára a figyelmet.Termése a csipkebogyó,vagy hecsedli ......piros szinú és husos.
A vadrózsacserje 1-3 m magas, tüskés ágai ívesek, szétterülők. Május-júniusban virágzanak.
A virág termését, akkor szedjük, ha már a dér megcsípte, a termés puhulni, ráncosodni kezd.
A mérsékelt égövben és szubtrópusi területeken több mint 200 rózsafaj található. Termését már a Krisztus előtti időkben gyógynövényként hasznosították.
Hazánkban cserjés hegy- és domboldalakon, tölgyesekben, erdővágásokon, erdőszéleken, kerítések mellett megtalálható az egész ország területén.
Mit tartalmaz a csipkebocsó:
-100 g friss csipkebogyó tartalmaz 400 mg C-vitamint( ami a citroménak 10-szeresse).tartalmaz még:A-,B-,K-,P- vitamint,vasat ,magnéziumot..stb.
A csipkebogyó 60°C alatt őrzi meg C-vitamintartalmát.
A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. Csipkebogyótea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet.
Felhasználása:
A csipkebogyót felhasználhtjuk:
-gyógytea,lekvár,gyümölcsszörp,bor,mártás,likör ,hidegen sajtolt olaj...stb készitéséhez
A kiáztatott csipkebogyót tiszta forró vízzel forrázzuk le, és így a más hatóanyagokat tudunk kivonni a bogyóból. Ez a forrázat alkalmas a kőoldásra illetve megelőzésre, mint epekő, vesekő.
Csipkebogyó tea felhasználási módja:
Gyűjtsünk minél több friss, dércsípte termést és enyhén szárítsuk ki a magokat. Néhány nap múlva már főzhetjük is a finom, C-vitaminban gazdag frissítő italt. A csipkebogyót forrázzuk le, a hatóanyagok teljes kioldódásához hagyjuk a főzetet egy éjszakán át ázni. A leszűrt tea másnap fogyasztható! Tetszés szerint ízesíthetjük mézzel és citrommal, de önmagában fogyasztva is kiváló zamatú.
Csipkebogyólekvár
Hozzávalók:
1 kg csipkebogyó, 80 dkg cukor, 1db cirom leve
Előkészítés:
A megmosott csipkebogyónak kiszedjük a magját, majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük (kb. 30-45 perc). Ezt követően az egész főzetet szitán vagy szöveten átpasszírozzuk és a masszába belekeverjük a cukrot és a citromlevet. Felforraljuk és kevergetés közben még 5 percig főzzük, majd üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.
Csipkebogyószörp
Hozzávalók: 1 kg csipkebogyó, 4 liter víz, 1-1,5 kg kristálycukor, 10 g citromsav/liter
A dércsípett csipkebogyót megmossuk, összezúzzuk, húsdarálón ledaráljuk, majd 3 liter meleg vizet öntünk rá, és másnapig állni hagyjuk, közben néha megkeverjük. Másnap a levet ismét kipréseljük, majd a visszamaradt gyümölcshúsra egy liter meleg vizet teszünk, és másnapig állni hagyjuk. Ezt követően ismételten kipréseljük, és egyesítjük a leveket (leszűrjük). A léhez cukrot és citromsavat adunk. Az elkészített szörp minden kilogrammjához 0,5 g szalicilt vagy 1 g nátrium-benzoátot oldunk.
Csipkelimonádé mézzel
Hozzávalók:
10 dkg csipkebogyó, 20 dkg méz, 1 dl narancslé, 1,5 liter víz
Főzzünk csipkebogyóteát, miközben a mézet elkeverjük a narancslével. Ezt követően elkeverjük a teát a mézes narancslével. Hidegen és melegen is ajánlott a fogyasztása.
Csipkebogyómártás
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, csipkebogyólekvár, 3 dl vörösbor, citromlé
Elkészítés:
Az 1 evőkanál zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, majd a vörösborral felforraljuk. Forrás után annyi csipkebogyólekvárt adunk hozzá, hogy besűrűsödjön, és a legvégén ízlés szerint citromlevet teszünk hozzá. Fogyasztása vadhúsok mellé ajánlott.