GYÓGYITÓ NÖVÉNYEK, HOLISZTIKUS GYÓGYMÓDOK

Fűben -Fában orvosság,természetes C vitaminok, az ANYATERMÉSZET által felkínált lehetőségek,gyógymódok és természetes terápiák

 

                              Mi az  antoixidáns?

 

Antioxidáns   -  jelentése  oxidációgátló,  tágabb értelemben: oxidációt  késleltető  vagy  gátló  anyag.   Ugyanakkor  lehetnek  természetes  vagy  mesterséges   vegyületek   amelyek  megtalálhatók  az  élő  szervezetben.

 

Mire  jó  és  mi az  élettani  szerepe az  antioxidánsoknak  az  emberi  szervezetben?

 

Az antioxidáns egy olyan anyag, amely megvédi szervezetünket és más dolgokat attól a folyamattól, amelyet oxidációnak hívunk.

Azok  akiknek  fontos  a testi-lelki  egészségük  bizonyárra  nem  első  alkalommal  olvasnak, hallanak az antioxidánsokról .Azomban jómagom  is  jónéhányszor halottam  már  ezt  a kifejezést  ,de őszintén  megvalva   nem  igazán  értettem jó  sokáig , hogy mit  is  jelent  valójában(ezért  döntöttem  ugy  hogy  információt  gyüjtök  és  megosztom  másokkal  is  ) Mivel  erről  az  iskolában  nem  igazán  beszélnek,de  miért  is  oktatnák  mindazt, hogy  hogyan  védjük  meg  magunkat  a betegségekkel  szemben ,mire  lenne  az  jó  nekünk?!Hisz  ha  mindenki egészséges lenne akkor mi lenne  a sok  fránya  gyógyszerrel  amit  eggyesek  jóelőre  legyártottak?  Na szóval ,visszatérve  az  antioxidánsokhoz ,fontos  tudnunk  hogy  itt  a 21-ik  század  küszöbén egyre  több  kutatást  végeznek az  öregedésgátlás  ,egészségmegőrzés  terén  és  mindebben  az  antioxidánsoknak  nagy  szerepük  van.-  DE  MIÉRT  IS ?   -Az élő  sejtek  energiafelszabaditó  szervecskéiben, az energiafelszabadító folyamat során természetes módon keletkeznek peroxid- és szuperoxid gyökök. Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják. Bizonyos helyzetekben (például betegség, stressz) a szabad  gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása, és mennyisége is csökken. Egyszerüsitve :az  antioxidánsok eltávolitják  a szervezetből  a káros  szabadgyököket ,(mivel  a szervezetben  mindkettő  jelen  van )  és  igy  megakadályozzák a  betegségeket  , mivel fokozzák  az immunrendszer müködését.Az antioxidánsok jelentik a sejtjeinket folyamatosan támadó szabad gyökök elleni védelem első vonalát. Az utóbbi 20 évben több mint 30000 tudományos munka született a szabad gyökökről és az antioxidánsokról.  Annak ellenére, hogy bizonyos betegségek megelőzésében (szív- érrendszeri problémák, agyi érkatasztrófa és némely tumor) az antioxidánsok jótékony hatása bizonyított tény, azok adagolásánál sem árt az óvatosság.

 

               Természetes antioxidánsok ,védőfaktorok

A szabad gyökök is felelősek a sejtek öregedéséért, többek között a DNS lánc elrontásával. Ez ellen a különböző sejtek számos természetes antioxidánst termelnek. Ilyenek például egyes vitaminok:

  • aszkorbinsav (C -Vitamin)
  • retinol (A-vitamin)
  • tokoferol (E-vitamin)
  • vitamin jellegű antioxidánsok a flavonoidok is, jelentős hatást tulajdonítanak a szőlő héjában (és ezáltal a minőségi vörösborokban található rezveratrol nevű vegyületnek)
  • a telítetlen zsírsavak (minden folyékony zsírban  és  olajban), különösen az ún. omega-3 zsírsavak
  • Q10 koenzim

Antioxidáns  források:

Antioxidánsok elsősorban a növényi táplálékokban - zöldségek, gyümölcsök - találhatók. Minél frissebb a zöldség, annál magasabb az antioxidáns-tartalma. Különösen a sötét színű zöldségek, gyümölcsök hatékony antioxidánsok, nagy mennyiségű klorofill- és flavonoidtartalmuknak köszönhetően. Ezek közé tartozik a fekete és a vörös áfonya, a fekete szeder és berkenye, a kökény, a homoktövis, a piros szőlő héja, s valamennyi sötétzöld leveles zöldség is ebbe a kategóriába sorolható. A sárga, narancssárga és piros zöldségek, gyümölcsök főleg karotinoidokban bővelkednek. Ezért minden évszakban fogyasszunk belőlük!Gazdag még antioxidánsokban a brokkoli, a karfiol, kelkáposzta, és - különösen télen - ne feledkezzünk meg a savanyú káposztáról sem!

 

          Az  oxidativ  stressz és  a szabad gyökök

Mit  nevezünk  oxidativ  stressznek és  miért  fontos  ezt  tudni?

A szabadgyökök hatása a biológiai rendszerekben (pozitív vagy negatív) általában az oxigén jelenlététől függ. Ez egyfelől az élet számára elengedhetetlen, hiszen vízzel történő redukciója a szervezetben jelen lévő energiával töltött ATP szintézisének alapja, de másrészt az oxigén a nagyon toxikus reaktív metabolitok forrása lehet. Az oxigén szerepe tehát kettős szervezetünkben (se vele, se nélküle): egyszerre biztosítja számunkra a létfontosságú energiát, de ezzel párhuzamosan olyan vegyületeket hozhat létre, melyek károsíthatják szervezetünket. 
A szabadgyökök negatív hatását nevezzük oxidatív stressznek. Az oxidatív stressz alatt a biológiailag fontos molekulák és sejtek károsodnak, mely több megbetegedés kialakulásában szerepet játszik.Feltételezhető  hogy  ez  hozható  összefüggésbe a DNS molekulák  károsításával.

 

 

    Antioxidáns  mérés,mint állapotfelmérő  módszer

Bizony  létezik!

Az  elmult évek   kutatásainak egyik  forradalmi  újítása ,hogy mérhetővé  vált az  emberi szervezet  antioxidáns  ellátotsága  egysszerü  módszerekkel.A  kutatók  többféle  módszert  is  kidolgoztak,az  egyik  egy specialis scanner,amellyel  a tenyér  bőre  felett  elhúzva  megismerhető,kimutatható  az  antioxidáns  kapacitás.Egy  másik  eljárás  eggyetlen  csepp  vérből,laboratóriumi  módszerrel és  pontossággal  méri  a szervezet  redoxpotenciálját:minnél magasabb ,annál  alacsonyabb a sejtvédő antioxidáns-szint,vagyis annál nagyobb a szervezetben az  ugynevezett oxidatív  stressz.

Mikor  javasolt  az  antioxidáns  szint  mérés?:

• állapotfelmérés

• krónikus fáradtság, bizonytalan panaszok, általános gyengeség

• visszatérő fertőzések, immunrendszeri problémák

• daganatos betegségek

• emésztési panaszok

• depresszió, magas stressz, feszültség, koncentrációs zavarok

• bőrproblémák, hajhullás, körömgyengeség

• menopausa, klimax

• magas vérnyámás, érelmeszesedés

• kórházi utókezelés

• aktív sport, versenysport

• dohányzás.

 

Az oxidatív stressz
 
Ha a sejtekben a szabad gyökök keletkezésének és azok közömbösítésének az egyensúlya megbillen és ezáltal a szabad gyökök kóros mértékben felszaporodnak a sejt az oxidatív stressz állapotába kerül. A szabad gyökök olyan atomok vagy molekulák, melyek egy vagy több párosítatlan elektronnal rendelkeznek, ezáltal nagyon reaktívak és nagyon gyorsan reakcióba lépnek a sejtekben a biológiailag fontos molekulákkal. Ennek hatására azok károsodhatnak, sőt, nem ritkán egy második lépcsőben még toxikusabb anyagok keletkeznek belőlük, mint amilyen a folyamatot elindító eredeti atom vagy molekula volt.
 
A szervezet oxidatív stressz ellen védő mechanizmusai
 
Enzimatikus védelem:
 
-    szuperoxid dizmutáz
-    kataláz
-    gluation peroxidáz
 
Nem enzimatikus védelem:
 
-    C-vitamin (aszkorbinsav)
-    E-vitamin (tokoferol)
-    flavonoidok
 
A szervezetben létrejött oxidatív stressz több humán megbetegedés létrejöttében vagy fejlődésében szerepet játszhat. 
 Az emberi szervezetben az oxidatív stresszt szabadgyökök is kiválthatják, akár a szervezet belsejében kialakulva, akár a környezet károsító hatásai által, mint pl. dohányzás, gépjárművek kipufogógázai, UV-sugárzás, stb.
 
Mit  kell  tudni  a flavonoidokról? 
 
A flavonoidok biológiai hatásait számos kutatóintézetben tanulmányozták.
 A flavonoidok igen széles körű kémiai és biológiai aktivitással rendelkeznek. A legtöbb flavonoid és polifenol kedvező tulajdonságait az A és C vitaminnal, valamint az egyéb tokoferolokkal (E-vitamin) együttesen fejti ki. Azok hatását erősíti, illetve szinergizál velük, ezért nagy valószínűséggel képes számos betegség kialakulását visszaszorítani,mindez részben vagy teljesen bizonyított . 
 
A vizsgálatok alapján a következő biokémiai folyamatok köré csoportosíthatók a flavonoidok kedvező hatásai:
 
- antioxidáns hatás, szabad gyök befogás
- az immunrendszer működését befolyásoló hatás
- asztma, és allergiaellenes hatás
- egyes enzimek működésének módosítása
- vírus-, és baktériumellenes hatás
- ösztrogén hatás (izoflavonoidok)
- karcinogenezist és mutagenezist (kóros mutáció) befolyásoló tényező
- májvédő hatás
- a véredényrendszer, elsősorban a hajszálerek rugalmasságát és áteresztő képességét befolyásoló hatás
 
Több tanulmány említi a flavonoidok antimutagén hatását. Az antimutagén hatás csökkenti a káros mutációk létrejöttét. A legtöbbet kutatott vegyület a kvercetin (a tőzegáfonyában található nagy mennyiségben).
 
A legtöbb flavonoid képes befolyásolni olyan történéseket, amelyeknek fontos szerepe van a rákbetegségek kialakulásában.
 
 
 
 

KEDVES  OLVASÓK,

Mivel  cikkem célja  az hogy  minnél  többen megértsék mit  is  jelent  antioxidáns ...szabadgyök..oxidativ  stressz..flavonoid .stb ,és  hogy  szükség  esetén egésszégük megőrzésére  tudják  felhasználni eme információkat.Kiegészitésként  szeretném  megosztani  önökkel  az  általam  felhasznált  forrást ,bizva abban  hogy itt  minden  mellék  információt  megtalálnak  amire  szükségük  lehet.

  :     www.antioxidans.lapunk.hu 

        www.linkcenter.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 38
Tegnapi: 113
Heti: 734
Havi: 2 303
Össz.: 475 153

Látogatottság növelés
Oldal: ANTIOXIDÁNSOK
GYÓGYITÓ NÖVÉNYEK, HOLISZTIKUS GYÓGYMÓDOK - © 2008 - 2024 - gyogyitonovenyek.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »