Mi az antoixidáns?
Antioxidáns - jelentése oxidációgátló, tágabb értelemben: oxidációt késleltető vagy gátló anyag. Ugyanakkor lehetnek természetes vagy mesterséges vegyületek amelyek megtalálhatók az élő szervezetben.
Mire jó és mi az élettani szerepe az antioxidánsoknak az emberi szervezetben?
Az antioxidáns egy olyan anyag, amely megvédi szervezetünket és más dolgokat attól a folyamattól, amelyet oxidációnak hívunk.
Azok akiknek fontos a testi-lelki egészségük bizonyárra nem első alkalommal olvasnak, hallanak az antioxidánsokról .Azomban jómagom is jónéhányszor halottam már ezt a kifejezést ,de őszintén megvalva nem igazán értettem jó sokáig , hogy mit is jelent valójában(ezért döntöttem ugy hogy információt gyüjtök és megosztom másokkal is ) Mivel erről az iskolában nem igazán beszélnek,de miért is oktatnák mindazt, hogy hogyan védjük meg magunkat a betegségekkel szemben ,mire lenne az jó nekünk?!Hisz ha mindenki egészséges lenne akkor mi lenne a sok fránya gyógyszerrel amit eggyesek jóelőre legyártottak? Na szóval ,visszatérve az antioxidánsokhoz ,fontos tudnunk hogy itt a 21-ik század küszöbén egyre több kutatást végeznek az öregedésgátlás ,egészségmegőrzés terén és mindebben az antioxidánsoknak nagy szerepük van.- DE MIÉRT IS ? -Az élő sejtek energiafelszabaditó szervecskéiben, az energiafelszabadító folyamat során természetes módon keletkeznek peroxid- és szuperoxid gyökök. Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják. Bizonyos helyzetekben (például betegség, stressz) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása, és mennyisége is csökken. Egyszerüsitve :az antioxidánsok eltávolitják a szervezetből a káros szabadgyököket ,(mivel a szervezetben mindkettő jelen van ) és igy megakadályozzák a betegségeket , mivel fokozzák az immunrendszer müködését.Az antioxidánsok jelentik a sejtjeinket folyamatosan támadó szabad gyökök elleni védelem első vonalát. Az utóbbi 20 évben több mint 30000 tudományos munka született a szabad gyökökről és az antioxidánsokról. Annak ellenére, hogy bizonyos betegségek megelőzésében (szív- érrendszeri problémák, agyi érkatasztrófa és némely tumor) az antioxidánsok jótékony hatása bizonyított tény, azok adagolásánál sem árt az óvatosság.
A szabad gyökök is felelősek a sejtek öregedéséért, többek között a DNS lánc elrontásával. Ez ellen a különböző sejtek számos természetes antioxidánst termelnek. Ilyenek például egyes vitaminok:
Antioxidáns források:
Antioxidánsok elsősorban a növényi táplálékokban - zöldségek, gyümölcsök - találhatók. Minél frissebb a zöldség, annál magasabb az antioxidáns-tartalma. Különösen a sötét színű zöldségek, gyümölcsök hatékony antioxidánsok, nagy mennyiségű klorofill- és flavonoidtartalmuknak köszönhetően. Ezek közé tartozik a fekete és a vörös áfonya, a fekete szeder és berkenye, a kökény, a homoktövis, a piros szőlő héja, s valamennyi sötétzöld leveles zöldség is ebbe a kategóriába sorolható. A sárga, narancssárga és piros zöldségek, gyümölcsök főleg karotinoidokban bővelkednek. Ezért minden évszakban fogyasszunk belőlük!Gazdag még antioxidánsokban a brokkoli, a karfiol, kelkáposzta, és - különösen télen - ne feledkezzünk meg a savanyú káposztáról sem!
Az oxidativ stressz és a szabad gyökök
Mit nevezünk oxidativ stressznek és miért fontos ezt tudni?
A szabadgyökök hatása a biológiai rendszerekben (pozitív vagy negatív) általában az oxigén jelenlététől függ. Ez egyfelől az élet számára elengedhetetlen, hiszen vízzel történő redukciója a szervezetben jelen lévő energiával töltött ATP szintézisének alapja, de másrészt az oxigén a nagyon toxikus reaktív metabolitok forrása lehet. Az oxigén szerepe tehát kettős szervezetünkben (se vele, se nélküle): egyszerre biztosítja számunkra a létfontosságú energiát, de ezzel párhuzamosan olyan vegyületeket hozhat létre, melyek károsíthatják szervezetünket.
A szabadgyökök negatív hatását nevezzük oxidatív stressznek. Az oxidatív stressz alatt a biológiailag fontos molekulák és sejtek károsodnak, mely több megbetegedés kialakulásában szerepet játszik.Feltételezhető hogy ez hozható összefüggésbe a DNS molekulák károsításával.
Antioxidáns mérés,mint állapotfelmérő módszer
Bizony létezik!
Az elmult évek kutatásainak egyik forradalmi újítása ,hogy mérhetővé vált az emberi szervezet antioxidáns ellátotsága egysszerü módszerekkel.A kutatók többféle módszert is kidolgoztak,az egyik egy specialis scanner,amellyel a tenyér bőre felett elhúzva megismerhető,kimutatható az antioxidáns kapacitás.Egy másik eljárás eggyetlen csepp vérből,laboratóriumi módszerrel és pontossággal méri a szervezet redoxpotenciálját:minnél magasabb ,annál alacsonyabb a sejtvédő antioxidáns-szint,vagyis annál nagyobb a szervezetben az ugynevezett oxidatív stressz.
Mikor javasolt az antioxidáns szint mérés?:
KEDVES OLVASÓK,
Mivel cikkem célja az hogy minnél többen megértsék mit is jelent antioxidáns ...szabadgyök..oxidativ stressz..flavonoid .stb ,és hogy szükség esetén egésszégük megőrzésére tudják felhasználni eme információkat.Kiegészitésként szeretném megosztani önökkel az általam felhasznált forrást ,bizva abban hogy itt minden mellék információt megtalálnak amire szükségük lehet.
: www.antioxidans.lapunk.hu
www.linkcenter.hu