GYÓGYITÓ NÖVÉNYEK, HOLISZTIKUS GYÓGYMÓDOK

Fűben -Fában orvosság,természetes C vitaminok, az ANYATERMÉSZET által felkínált lehetőségek,gyógymódok és természetes terápiák

           PIROS BOGYÓS GYÓGYNÖVÉNYEK

    Az  ACEROLA,(Malpighia punicifolia L. ,Malpighia glabra L.)

                           ,   barbadoszi cseresznye

                             250px-malpighia_glabra3.jpg

Az Acerola cseresznye  leginkább a karibi térségben egészen Észak Braziliáig honos gyümölcs ,de termesztik Dél-Amerikában és Nyugat Indiában ,és Hawain is. Ez a magvas ,piros húsos  bogyó az egyik leggazdagabb ismert ,természetes C-vitamin források eggyike .

Mit kell tudni Barbadoszról ahonnan az acerola  származik?

-Barbadosz a  Kis Antillák legkeletibb szigete. Alakja szabálytalan háromszög. Teülete 430 négyzet kilométer.Harmadkori kőzetekből áll, korallzátonyok fogják körül.

 A trópusokon és a meleg szubtrópusokon századok óta termesztik az acerolát. Valójában citrusféle,csak formája és színe miatt nevezik cseresznyének.

Azt hiszem bátran kijelnthetem hogy az Acerola a XXI-ik század leginkább kedvelet,jótékony hatásu piros gyümölcse (c-vit.forrás) ,az értrendkiegészitők körében is,mivel az eddig ismert összes gyümölcs közzül legnagyobb mértékben vonható ki belőle a C-vitamin.

A C-vitaminon kívül az acerolában azonosítottak több mint 150 más anyagot, köztük vasat, A-vitamint, thiamint, riboflavint, magnéziumot, káliumot, kalciumot, bioflavonoidokat, foszfort, stb.


A növény bemutatása:

 A Malpighiaceae családba tartozik. Cserje termetű növény, általában 2-3 m-esre nő.  

Ugyanakkor,lehet kis, örökzöld, 2-6 m magas, terebélyesen elágazó  vadon élő fa vagy cserje.             

Virága szép rózsaszín-piros ,levelei 2,5-7 cm hosszúak, fényes sötétzöldek, párosával sűrűn állnak. Piros, 1-3 cm-es cseresznyeszerű terméseinek húsa leveses, kellemes savanykás.


Termesztése és betakarítása:

A trópusi és szubtrópusi klímában termesztik . Szárazságtűrő, a talajban nem válogat, viszont a nedves-forró síkvidéki klímát és a nagyon nyirkos talajt nem bírja.

Magvetéssel, fásdugványozással, szemzéssel és oltással szaporítják. Miután elmult 4 éves a kis acerola csemete ,megjelennek rajta ez első termések és kb 5-10 kilogramnyi termést is hozhat.


Felhasználása:

Friss gyümölcsként fogyasztják, kimagvalják és a magvakat eldobják.

Cukorral főzve a barbadosi cseresznye ízletes desszert.

A levéből zselé vagy szirup készül, amelyet ételekhez és gyümölcssalátákhoz adnak.

Kristályos aszkorbinsavat is készítenek belőle.


Gyógyhatása:

Miért hasznos az egészség szempontjából és mire használható?

-betegségmegelőzésre,

-láz esetén,

- fáradtság ellen,

-májbetegségek,

-vese stimulálása,

-hasmenés,

-vérhas ,

-meghűlések ellen is hatásos,

-erőállapotunkban és a normál nemi müködés-hormonképzéshez elengedhetetlen.


Érdekességek:

-A brazilok a népi gyógyászatban vérzéscsillapitáasra,szíverősitésre használták az acerolát.

-Tudományos  vizsgálatok,kisérletek kimutatták hogy az acerola egyes komponenseinek tumorsejteket romboló hatása van , ezért a kutatók javasolták a rák kiegészítő terápiában történő alkalmazását.

-Manapság az acerolából bőrápoló szereket készítenek, vitamin- és ásványi só tartalma miatt. Ezek harcolnak a szabadgyökökkel, lassítják a sejt-öregedést és frissítik a fáradt, stresszes bőrt

-A legújabb kozmetikai irányultságú kutatások szerint a C-vitamin erős antioxidáns, és a bőrt öregítő szabadgyökök hatékony ellenszere, így az Acerola kivonatok egyre inkább fel-feltűnnek a különféle, bőr sejtszintű öregedését lassítani hivatott kozmetikai készítményekben. Vitamintartalma mellett az Acerola olyan ásványi sókat is tartalmaz, melyekről kimutatták, hogy elősegítik a fáradt bőr remineralizációját, és a benne található nedvek, valamint fehérjék bőrhidratáló tulajdonságokkal rendelkeznek, és elősegítik a kapillárisok kondicionálását.

-Az Acerola eddig nem volt alanya túl sok kutatásnak, mivel többnyire inkább ételként fogyasztják, mint gyógyszerként vagy étrendkiegészítőként. Egy in vitro kutatás során a levelek, a virágok és a termés gombák elleni hatásosságáról számoltak be. Az újabb kutatási eredményke azt mutatják, hogy az Acerola más kiegészítők hatékonyságát is javíthatja (pl. a szója és a lucerna koleszterinszint csökkentő hatását)


Receptek:

Acerolás gyümölcssaláta

Hozzávalók:
4 személyre: 200 g papaya, 200 g eper , 200 g kiwi, 200 g banán, 50 ml acerolalé, 2 ek. akácméz.

Elkészítés:
A kimagozott papayát, és a többi megtisztított gyümölcsöket vágjuk kockákra. Keverjük el az acerolalevet mézzel. A gyümölcsöket óvatosan keverjük össze egy tálban, majd öntsük le az acerolás öntettel. Fogyasztásig lefedve hidegen tároljuk.









Weblap látogatottság számláló:

Mai: 57
Tegnapi: 113
Heti: 753
Havi: 2 322
Össz.: 475 172

Látogatottság növelés
Oldal: PIROS BOGYÓ(5) -acerola
GYÓGYITÓ NÖVÉNYEK, HOLISZTIKUS GYÓGYMÓDOK - © 2008 - 2024 - gyogyitonovenyek.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »