A Camu-Camut soha nem dokumentálták, mint egy hagyományos gyógynövényt .Az Amazonasz vidékéről,az esőerdőkből származik és a benszülött népek,egyik kedvelt savanyú gyümölcse.Az elmúlt években a gyümölcs egyre népszerüvé vált Iquitos, Peru vidékein.
A camu-camu a legcsodálatosabb és legtermészetesebb C vitamin forrásunk jelenleg bojgónkon .Kb 60-szor több C-vitamint tartalmaz, mint egy friss narancs .
A növény bemutatása:
A camu camu fa az Amazonasz vízgyűjtő medencéjében nő, melyet évi 4 hónapon át eláraszt a víz. Az árhullám levonulásával, a talaj és a biomassza , mely tartalmazza a teljes esőerdő összes tápanyagát, újra lerakódik. Ez a záloga annak, hogy itt alakul ki a tápanyagokban leggazdagabb talaj, mely e fákat erre a mikrokörnyezetre jellemző enzimekkel, ásványi anyagokkal és aminosavakkal táplálja. Ez az oka annak, hogy a camu camu tele van máshonnan fel nem lelhető, életerőt serkentő, vitális tápanyagokkal.
Maga a növény egy kis (kb. 3-5 m magas) bokros folyóparti fa , Peruban és Brazíliában őshonos,- amelyen szerepel a vörös , bíbor cseresznye-szerű gyümölcs. Kis virágai vannak, viaszos fehér szirmokkal és édes illattal . Az örökzöld, levelei lándzsa alakúak szemben elliptikusak. A gyümölcse kissé lilás ,és vörösses szinü kerek ,savanykás ízü, húsos bogyók. Az egyes levelek 3-20 cm hosszú és 1 - 2 cm széles. Közeli rokona a Jaboticaba (Myrciaria cauliflora) és a Guavaberry vagy Rumberry (Myrciaria floribunda).
Megtalálható a vadon élő és termesztett formája : Kolumbia, Ecuador, Peru, Bolívia és Brazília területein. Brazíliában megtalálható :Rondônia és Urupa Maçangana folyók mentén és az Amazonasz mentén.
A növény jótékony hatásai:
A camu camu gyümölcs több, természetes formában előforduló C vitamint tartalmaz, mint bármely más ismert növény a világon. Bioflavonoidokban és aminosavakban gazdag ( főleg válin, leucin, szerin), jelentős mennyiségű béta karotint, kálciumot, vasat, niacint, riboflavint és thiamint is tartalmaz, ezek segítenek az egészséges bőr, haj és köröm megőrzésében.
Immunrendszer és idegrendszer erősitő, serkenti a vérkeringést, a máj működését, és a légzőszerveket.
Olyan vírusok ellen is hatásos, mint a herpesz symplex.
Egy kis tudnivaló a camu camu gyümölcs meglepő és számos gyógyhatásairól.
Gary Null, Ph.D., egy országosan ismert táplálkozási szakértő és kutató,a holisztikus depresszió kezelésére sorol fel 19 növényt ami kémiai vegyületek antidepresszáns tulajdonságaival birnak és ezek közül a camu camu szerepel a második helyen hatékonyságát nézve. New yorkban egy alternatív egészségügyi ellátást nyujtó központban ,20 depresszióban szenvedő ,szorongó ,pánikrohammal küzdő betegen kisérleteket végeztek, depresszió-ellenes vényköteles gyógyszereket felcseréltek orvosi felügyelet mellett a camu camu porral. Semmilyen visszaesés a depresszióba-ez lett az eredménye a kisérletnek. Csak annyi történt hogy éhgyomorra, 1/2 teáskanál camu camu port tettek egy pohár vizbe és naponta négyszer elfogyasztotta a beteg. Másokkal csak 1 tk.-nyit itattak meg vizben feloldva egyszer vagy kétszer naponta. a kisérlet folyamán teljes mértékben sikerült elkerülni a depressziót. Jó eredmények születtek születtek és a kisérlet során bebizonyosodott a camu camu depresszió elleni gyógyhatása.
A közös vizsgálatokban az IIAP, és Sandoval (2000) Albany Egyetemen is bebizonyosodott, hogy camu camu hús egy nagy antioxidáns, és gátolja a radikális DPPH -t(1,1-difenil-2-picrilhydrazil) .